در این مقاله برخی از دلایل احتمالی گرفتگی گوش و برخی از روش های درمانی رایج را توضیح می دهیم.
گرفتگی گوش می تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود.
دلایل آن عبارتند از تجمع مایع در گوش میانی، تغییر فشار هوا، تجمع جرم بیش از حد، یا حتی اشیاء کوچکی که جلوی پرده گوش را می گیرند.
هر علتی درمان متفاوتی دارد و باید تحت نظر پزشک انجام شود.
در این مقاله برخی از دلایل احتمالی گرفتگی گوش و برخی از روش های درمانی رایج را توضیح می دهیم.
تجمع مایع در گوش میانی
گوش گرفتگی می تواند ناشی از التهاب شیپور استاش باشد. وظیفه لوله استاش به طور معمول این است که فشار را در گوش میانی متعادل کند.
با این حال، گاهی اوقات لوله ممکن است مسدود شود و باعث تجمع مایع در گوش میانی شود.
علل
برخی از بیماری های دیگر می توانند باعث انسداد شیپور استاش شوند.یکی از دلایل رایج انسداد شیپور استاش سرماخوردگی شدید یا آلرژی است. التهاب لوزهها و تیغه بینی نیز میتواند باعث انسداد لوله استاش شود.
تجمع مایع در گوش کودکان شایع تر است، زیرا شیپور استاش آن ها باریک تر و به طور طبیعی افقی تر از شیپور استاش بزرگسالان است.
علائم
تجمع مایع در گوش میانی اغلب علائم کمی ایجاد می کند یا ممکن است اصلا علائمی نداشته باشد.گاهی اوقات مایع در گوش میانی باعث میشود که گوش گرفتگی اتفاق بیفتد و در موارد شدید باعث گوش درد می شود.
گوش گرفتگی می تواند منجر به کاهش شنوایی شود.اگر کودکان خردسال دچار این مشکل شوند و درمان نشوند، می تواند منجر به تاخیر گفتار شود.
رفتار
اگر تجمع مایع هیچ علامت نگران کننده یا خطری نداشته باشد، پزشک ممکن است هر سه تا شش ماه یک بار مایع را کنترل کند تا ببیند که آیا خود به خود مرتفع می شود یا خیر.
گاهی اوقات، نیاز به قرار دادن لوله نیاز است. این یک روش رایج است که با بیهوشی انجام می شود.
در طول عمل، یک سوراخ کوچک درپرده گوشایجاد میشود و لولههای کوچکی در پرده گوش قرار میگیرد تا آن را باز نگه دارد.
این لوله اجازه می دهد تا مایع خارج شود. سوراخ پرده گوش در عرض چند روز خود به خود بهبود می یابد و حدود یک سال بعد لوله خود به خود می افتد.
خلاصه
تجمع مایع در گوش میانی ممکن است باعث فشار و درد گوش شود و اگر درمان نشود و ادامه پیدا کند، می تواند منجر به مشکلات جدی تری شود.
این امر به ویژه در کودکان صادق است، زیرا در موارد شدید خطر کاهش شنوایی و تأخیر در گفتار دارند.اگر نگران گرفتگی گوش هستید با پزشک مشورت کنید.
تغییر ارتفاع
گوش گرفتگی می تواند به دلیل تغییرات سریع فشار در محیط ایجاد شود.این امر ممکن است شیپور استاش را تحت تاثیر قرار دهد و باعث باروتروما شود.
شیپور استاش به یکسان شدن فشار بین گوش میانی و گوش خارجی کمک می کند.
به همین دلیل است که هنگام رانندگی در جاده های شیب دار، بلند شدن هواپیما یا هنگام غواصی، ممکن است گوش گرفتگی اتفاق بیفتد.
اگر اقدامات لازم انجام نشود، تغییرات شدید فشار می تواند منجر به پارگی پرده گوش شود.
بهترین راه برای جلوگیری از این امر و کمک به محافظت از گوش در برابر تغییرات ارتفاع، آب قورت دادن، جویدن یا انجام خمیازه مکرر است.این کارها شیپور استاش را باز می کند تا هوای بیرون وارد گوش شود.
اگر معمولا هنگام قرار گرفتن در شرایط تغییرات ارتفاع دچار گرفتگی گوش می شوید، استفاده از داروهای ضد احتقان می تواند مفید باشد.این به رفع انسداد لوله استاش کمک می کند.
اگر آلرژی دارید، در ابتدای پرواز از داروهای آلرژی خود استفاده کنید.
یک ساعت قبل از فرود، از داروی ضداحتقان استفاده کنید.
اگر دچار گوش درد،ترشح مایعاز گوش یا کاهش شنوایی قابل توجه شده اید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
تجمع بیش از حد جرم گوش
گاهی اوقات، گرفتگی گوش میتواند ناشیاز تجمع بیش از حد جرم گوشباشد.این امر رایج نیست زیرا گوش معمولا از یک سیستم تمیز کردن خودکار داخلی برخوردار می باشد.
در برخی از افراد جرم گوش بیش از حد تولید می شود یا به طور موثر به خودی خود تمیز نمی شود. این مشکل معمولا علت مشخصی ندارد.
سعی نکنید جرم گوش را خودتان پاک کنید.پزشک می تواند آن را با ابزارهای ویژه تمیز کند تا از پارگی پرده گوش یا فشار بیشتر جرم به داخل گوش جلوگیری کند.
پزشک ممکن است از یکی از چند روش زیر برای برداشتن جرم گوش استفاده کند.
آن ها عبارتند از:
شستشوی گوش با آب
برداشتن جرم گوش با ابزاری به نام کورت
استفاده ازقطره های گوشبرای حل کردن جرم گوش
وجود شی خارجی در گوش
کودکان خردسال معمولا اشیاء را داخل گوش خود فرو می کنند.این کار ممکن است از روی کنجکاوی یا بازیگوشی یک دوست او اتفاق بیفتد.
اگر کودک خردسال باشد نتواند این مشکل را بیان کند، برخی از سرنخها عبارتند از مالش مداوم گوش و بدخلقی کردن باشد.
ورود جسم خارجی به گوش باعث تب یا علائم سرماخوردگی نمی شود، مگر اینکه جسم به مدت طولانی در گوش بماند و باعث عفونت شود.
می توانید از چراغ قوه برای نگاه کردن به کانال گوش کنید، اما نباید خودتان سعی کنید جسم وارد شده را بردارید.هرگز برای برداشتن یک جسم خارجی از ابزارهای تیز استفاده نکنید.
بهترین کار این است که به متخصص اطفال مراجعه کنید.متخصص ابزارهای ویژه ای دارند که می توانند از آن ها برای دیدن بهتر جسم و حذف آن با خیال راحت استفاده کنند.
اگر متوجه ترشح مایع از گوش یا استشمام بوی بد شدید، کودک را باید فورا برای معاینه پیش پزشک ببرید.
خلاصه ای از دلایل گرفتگی گوش
دلایل رایج احساس گرفتگی در گوش عبارتند از: وجود مایع در گوش، تجمع بیش از حد جرم، تغییر ارتفاع در هنگام پرواز یا رانندگی، و ورود جسم خارجی در گوش.اکثر اوقات این مشکلات به راحتی تشخیص داده شده و درمان می شوند.
اما مشکلات مداوم در کودکان خردسال می تواند منجر به عفونت، کاهش شنوایی و حتی تاخیر در گفتار شود.هرگز نباید از ابزارهای خانگی برای برداشتن یا تمیز کردن جرم گوش یا جسم خارجی استفاده کنید . به جای آن برای دریافت درمان ایمن به پزشک مراجعه کنید.
نتیجه گیری از گرفتگی گوش
گرفتگی مداوم گوش میتواند ناراحتکننده باشد.برای جلوگیری از عوارض طولانی مدت، مهم است که درمان به موقع و مناسب دریافت کنید.
در صورت داشتن درد و احساس شنیدن صدای ترکیدن، ترشح مایع از گوش، یا تغییراتی در شنوایی یا تعادل خود، حتما به پزشک خود مراجعه کنید.
منبع: verywellhealth.com
آدرس مطب : تهران ،انتهای خیابان امام خمینی سپه غربی نرسیده به بزرگراه یادگار امام خمینی ،پلاک 1386
تلفن : 66845959 - 021