1. معرفی:
تینیتوس یا وزوز یک صدای درونی است که در سر یا گوش احساس میشود. در محیط پیرامون، این صدا وجود ندارد و اکثر مواقع توسط اطرافیان بیمار نیز شنیده نمیشود. وزوز یکی از شایعترین نشانههایی است که همراه با کاهش شنوایی و اختلالات مربوط به گوش یا سازوکارهای عملکردی بدن مانند افزایش فشارخون مشاهده میشود. این علامت به صورتهای مختلف بروز میکند و هر بیمار تجربهای خاص از صدا را گزارش میکند. شکلهای مختلفی که توسط افراد بیان میشود شامل اصواتی نظیر صدای سوت، جیرجیرک، صدای هیس مانند، صدای باد، زنگ و … میباشد.
وزوز گوش می تواند همراه با کم شتنوایی یا بدون کم شنوایی رخ دهد. در اغلب موارد، وزوز گوش با اختلال حساسیت بیش از اندازه به صدا نیز همراه می باشد. در این حالت، فرد مبتلا نسبت به صداهای نسبتا بلند واکنش نشان می دهد و ممکن است شدت وزوز گوش او افزایش پیدا کند.
شدت آزار دهندگی و کیفیت وزوز می تواند در طی زمان یا در افراد مختلف متفاوت باشد. امکان رخ دادن وزوز در یک یا هر دو گوش وجود دارد و حتی ممکن است در فواصل منظم، قطع و وصل شود. گاهی بلندی وزوز آنقدر زیاد است که موجب تداخل در زندگی روزمره، تمرکز فرد و یا شنیدن اصوات دیگر می شود.
دو طبقه بندی کلی از وزوز گوش وجود دارد. اگرچه وزوز اختلالی است که عموما در بزرگسالان دیده می شود، اما افراد در تمامی سنین می توانند آن را تجربه کنند. اگر شنیدن این صدای کاذب همراه با کم شنوایی و سرگیجه باشد، امکان ابتلای فرد به بیماری منییر (نوعی بیماری گوش داخلی) وجود دارد. وزوز گوش به خودی خود یک بیماری محسوب نمی شود بلکه معمولا علامتی از یک بیماری زمینه ای می باشد.
وزوز آبجکتیو
شیوع اندکی دارد و در آن، علاوه بر بیمار، پزشک نیز می تواند وزوز گوش را بشنود. این نوع نادر بیماری معمولا ناشی از مشکلات عروقی، انقباضات عضلانی یا اختلالات انتقال استخوانی گوش داخلی است.
در کمتر از 5 درصد مبتلایان، این نوع از وزوز مشاهده می گردد. برخی افراد مبتلا گزارش می کنند که وزوز گوششان با ضربان قلب هماهنگ است و به صورت وزوز ضربانی مداوم شنیده می شود. در این موارد، درمان های ویژه ای که ممکن است جراحی را نیز در بر گیرد، به بیمار توصیه می شود.
وزوز سابجکتیو
وزوز سابجکتیو شایع ترین نوع وزوز است و تقریبا در 55 درصد مبتلایان روی می دهد که در آن فقط خود فرد قادر به شنیدن صدای وزوز می باشد. معمولا تمامی مشکلات گوش خارجی، میانی و داخلی منجر به وقوع این نوع وزوز می گردد. در 80 درصد کم شنوایی های حسی عصبی که آسیب عصب شنوایی یا سلول های مویی حلزون گوش روی می دهد، این نوع وزوز رخ می دهد. البته، کیفیت و ویژگی این نوع وزوز در افراد مختلف گوناگون است و هر فرد به شکلی خاص به خود این مشکل را تجربه می نماید.
علل ابتلا به وزوز
علی رغم اینکه در بسیاری از موارد ابتلا به وزوز، علت ناشناخته باقی می ماند، اما یقینا برخی علل شایع می تواند موجب تشدید شرایط گردد:
سن:در حدود 60 سالگی، شنوایی تدریجا شروع به افت می نماید. این کم شنوایی مختصر که از آن تحت عنوان "پیرگوشی" یاد می شود، می تواند منجر به وزوز گوش نیز گردد.
قرارگیری در معرض اصوات بلند:قرارگیری مداوم در معرض اصوات بلند مانند سر و صدای کارخانجات، اره برقی و شلیک اسلحه از جمله رایج ترین علل ابتلا به وزوز هستند. علاوه بر این، گوش دادن به موسیقی با صدای بلند خصوصاً از طریق هدفون نیز جزو علل اصلی وزوز در جوامع امروزی محسوب می گردد.
عادات ناسالم:اگرچه محققین هنوز در مورد دلیل آن مطمئن نیستند، اما نوشیدن الکل، استعمال دخانیات (سیگار)، برخی از غذاها و نیز نوشیدنی های کافئین دار نقش مهمی در ابتلا به وزوز گوش ایفا می کنند.
بیماری های عمومی:کم خونی، آلرژی ها، فشارخون بالا، مشکلات قلبی و عروقی، اختلالات گردش خون، دیابت و کم کاری غده تیروئید جزو بیماری هایی هستند که می توانند منجر به وزوز گوش شوند.
2. ارزیابی:
در موسسه دانش بنیان نیوشا ارزیابی های تخصصی ادیولوژیک برای وزوز گوش انجام می گیرد. این ارزیابی ها شامل موارد زیر است:
ارزیابی وضعیت شنوایی
اندازه گیری تاثیر وزوز بر زندگی فرد از طریقپرسشنامه THI
ارزیابی حسایت بیش از اندازه به صدا
اندازه گیری بلندی و زیر و بمی وزوز
بررسی انتخاب درمان مناسب فرد
بر اساس ارزیابی های انجام شده، راهکارهای درمانی مختلف برای مراجع ارایه می گردد. در پایان ارزیابی های ادیولوژیک، طبقه و نوع تینیتوس مشخص می گردد و راهکارهای درمانی متناسب با آن ارایه می گردد.
3. درمان:
پس از ارزیابی های جامع، راهکارهای درمانی مشخص و ارایه می گردد. روش های درمانی در سه گروه قرار می گیرد:
وزوز گوشهمراه با کم شنوایی
وزوز گوشبه تنهایی
وزوز گوشهمراه با حساسیت بیش از اندازه به صدا
در موسسه دانش بنیان نیوشا بر اساس نوع مشکل مراجع، از راهکارهای درمانی مختلف استفاده می شود:
استفاده از سمعک های مجهز به برنامه کاهش وزوز
روان درمانی شناختی
4. خدمات مجازی:
مطالب آموزشی
دانلود اختصاصی
آدرس مطب : تهران ،انتهای خیابان امام خمینی سپه غربی نرسیده به بزرگراه یادگار امام خمینی ،پلاک 1386
تلفن : 66845959 - 021