دکتر سعید ملایری

شنوایی شناسی


دخالت افراد غیر حرفه ای در رشته شنوایی شناسی

دخالت افراد غیر حرفه ای در رشته شنوایی شناسی

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، دکتر سعید ملایری روز شنبه در نشست خبری جامعه شنوایی شناسی ایران اظهار کرد: به کارگرفتن افراد غیرمتخصص در اجرای این برنامه سبب می شود که در برخی موارد تشخیص ها درست و دقیق نباشد و کودکان در بزرگسالی با مشکلات کم شنوایی دایم مواجه شوند.

وی افزود: لازم است در کنار اجرای برنامه غربالگری شنوایی شناسی در کشور به بکارگیری نیروی متخصص در زمینه شنوایی شناسی و هزینه کردن برای مداخله زودهنگام توجه شود.

ملایری خاطر نشان کرد: در حال حاضر در برخی مراکز فارغ التحصیلان رشته های کشاورزی، تاریخ، علوم انسانی و متخصصان پیراپزشکی غیر اودیولوژیست که فقط در یک دوره کوتاه مدت آموزش از طرف سازمان بهزیستی شرکت کرده اند، بکار گرفته می شوند.

وی گفت:در ایران تعداد فارغ التحصیلان شنوایی شناسی بیش از سه هزار نفر هستند و با توجه به جمعیت کشور در این زمینه کمبود نداریم و لازم است با توجه به اهمیت غربالگری شنوایی شناسی از متخصصان این رشته استفاده شود.

ملایری توضیح داد: در ترکیه که جمعیتی معادل ایران دارد، تعداد 300 فارغ التحصیل شنوایی شناسی دارد بنابراین در ایران جمعیت شنوایی شناسان به ویژه در مقطع کارشناسی به اندازه کافی است.

وی ادامه داد:با توجه به اینکه تعداد کارشناسان شنوایی شناسی به اندازه کافی در کشور است، لازم است در دانشگاه ها به تربیت متخصصان شنوایی شناسی در مقطع دکترای حرفه ای توجه شود.

نایب رییس انجمن علمی شنوایی شناسی ایران گفت:برنامه غربالگری شنوایی شناسی از سال 1384 به همت سازمان بهزیستی کشور در ایران آغاز شد؛ یکی از دلایلی که در اجرای این برنامه در آن سال ها از افراد غیرمتخصص استفاده شد، کمبود نیروهای متخصص در زمینه شنوایی شناسی بود اما در حال حاضر با توجه به تعداد متخصصان این رشته لازم است با بازنگری پروتکل غربالگری در اجرای این برنامه از متخصصان مربوطه استفاده شود.

ملایری در مورد اهداف غربالگری شنوایی شناسی توضیح داد: تشخیص به موقع و مداخله زودهنگام به منظور تجویز سمعک،کاشت حلزون و ارایه خدمات توانبخشی به نوزادان از جمله اهداف اجرای این برنامه است.

وی با بیان اینکه درحال حاضر بسیاری از مراکز و بیمارستان های کشور خدمات غربالگری را ارایه می دهند، در مورد آسیب های برنامه غربالگری افزود: درصورتی که افراد غیرمتخصص آزمون شنوایی شناسی را انجام دهند، ممکن است نتیجه آزمون همراه با خطا باشد.

ملایری خاطر نشان کرد: بیش از 70 درصد موالید کشور سالانه تحت غربالگری شنوایی شناسی قرار می گیرند اما هنوز در برخی مناطق دور دست این برنامه اجرایی نشده است.

وی با بیان اینکه به همت سازمان بهزیستی این برنامه در حال گسترش در سراسر ایران است، افزود: در هیچ کدام از کشورهای دنیا این برنامه تمام موالید را پوشش نمی دهد؛ به عنوان نمونه در کشور پیشرفته آلمان بر اساس آمارهای موجود غربالگری حدود 56 درصد موالید را پوشش می دهد.

ملایری ادامه داد: بر این اساس آمار 70 درصدی غربالگری شنوایی شناسی در ایران یکی از بالاترین آمارها در سطح جهان به شمار می رود و در سطح منطقه نیز بسیار شاخص و بی نظیر است.

وی با یادآوری نیاز به بازنگری برنامه غربالگری شنوایی شناسی در کشور گفت: جامعه شنوایی شناسی ایران به منظور تخصصی شدن این برنامه به وزارت بهداشت پیشنهاد داده است که این برنامه زیرنظر این وزارتخانه اجرا شود و وزارت بهداشت نیز با این پیشنهاد موافقت کرده اما اجرایی شدن این پیشنهاد نیازمند زمان است.



** دلایل اختلالات شنوایی

ملایری با بیان اینکه از هر هزار تولد چهار تا شش نوزاد مبتلا به نقص شنوایی است، افزود: آمارها نشان می دهد که نقص شنوایی می تواند دلایل ژنتیکی یا اکتسابی داشته باشد.

وی گفت: در کشورهای درحال توسعه به ویژه کشورهای عربی نقش دلایل ژنتیک بیشتر از دلایل اکتسابی است به دلیل اینکه تعداد ازدواج های فامیلی بیشتر است و در کشور ما نیز آمار مبتلایان به این اختلال در استان هایی مانند مازندران و خوزستان به همین دلیل بیشتر از سایر استان ها است.



** احتمال بروز اختلالا شنوایی در ازدواج های فامیلی

نایب رییس انجمن علمی شنوایی شناسی ایران گفت: 67 درصد متولدین ازدواج های فامیلی می توانند اختلال شنوایی شناسی داشته باشند.

ملایری ادامه داد: همچنین 34 درصد از نسل دوم این افراد نیز ممکن است اختلال شنوایی شناسی داشته باشند.

به گفته وی، حتی در استان هایی مانند خوزستان مشاهده شده است که برخی خانواده دارای سه تا چهار فرزند با اختلال شنوایی هستند.



** تعداد مبتلایان به اختلالات شنوایی شناسی

ملایری در مورد آمار مبتلایان به اختلالات شنوایی شناسی در ایران و جهان اظهار کرد:سازمان جهانی بهداشت در سال گذشته اعلام کرد که تعداد 642 میلیون نفر در سطح دنیا مبتلا به اختلالات شنوایی شناسی هستند که از این تعداد 181 میلیون نفر از آنها کودک هستند.

وی افزود: همچنین پنج درصد از جمعیت کل جهان معادل 360 میلیون نفر مبتلا به یک اختلال شنوایی شناسی ناتوان کننده هستند. 80 درصد افراد کم شنوا یا ناشنوا در کشورهایی با درآمد پایین زندگی می کنند از این رو می توان گفت در کشورهای درحال توسعه یا توسعه نیافته تعداد مبتلایان به این اختلالات بیشتر از سایر کشورها است.

ملایری ادامه داد: در کشورهای درحال توسعه نیز از هر 40 فرد نیازمند به استفاده از سمعک تنها یک نفر امکان دسترسی به سمعک دارد و در کشورهای توسعه یافته از هر 100 نفر برای 20 نفر این امکان فراهم است.

منبع: خبرگزاری ایرنا


آدرس مطب : تهران ،انتهای خیابان امام خمینی سپه غربی نرسیده به بزرگراه یادگار امام خمینی ،پلاک 1386
تلفن : 66845959 - 021

نظرات کاربران درباره این مطلب :

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
مرکز تخصصی نیوشامعرفی اپلیکیشن نیوشاآزمایش شنوایی اطفالبیوگرافیآشنایی با کم شنواییسمعک و توانبخشی شنواییکلینیک بدشنواییکلینیک وزوز گوشاینفوگرافمقالات عمومیاخبارآزمون های تشخیصیمقالات تخصصیگالری فیلمسوالات پزشکیپیامهای کاربرانسایتهای دیگرصفحه اصلیمصاحبه هاسخن هفته