حتی یک کم شنوایی خفیف در دوران جوانی می تواند عملکرد مغز را تغییر داده و خطر ابتلا به دمانس مغزی را افزایش دهد.
حال وقت آن رسیده است که دیگر از هندزفری برای گوش دادن به موسیقی استفاده نکنید. بله، حتی موسیقی های هیجان انگیزی که در باشگاه شما رو به وجد می آورد.
چرا ؟
چون حتی یک کم شنوایی مختصر که حتی ممکن است از آن آگاه نباشید مغز شما را تغییر داده و در را برای ورود دمانس به زندگیتان باز می کند.
چرا ؟
اخیرا آقای Yune S. Lee دانشیار دکترای تخصصی علوم شنوایی و گفتار دانشگاه اوهایو تصمیم گرفت تا واکنش مغز به جملات ساده و پیچیده را بررسی کند. او و هم تیمی هایش شرکت کنندگان 18 تا 41 ساله را انتخاب کردند. زمانی که آن ها شنوایی شرکت کنندگان را برای شروع مطالعه بررسی می کردند، متوجه شدند حتی آن هایی که یک کم شنوایی مختصر داشتند، فعالیت های غیر معمول در قشر فرونتال سمت راست دارند. این امر در آزمون های fMRI که فعالیت های مغزی را بر اساس گردش خون منطقه بررسی می کند، نیز قابل تشخیص است.
در افراد جوان سالم، سمت چپ مغز زبان را پردازش می کند. اما بخش سمت راست آن تا حدود 50 سالگی کار مهمی انجام نمی دهد. آقای لی بیان می کند که این یک امر مهم در فرایند پیشرفت تحقیق است. مغز یک فرد جوان بهینه سازی شده است زیرا از منابع محافظت می کند تا زمانی که به آن ها نیاز پیدا شود. تا آن زمان ( که نیاز احساس شود) این بخش یک مکانیسم غیرفعال است.
فعال شدن هر دو بخش مغز زودتر از موعد یک مزیت محسوب نمی شود.
مردم مبتلا به کم شنوایی ممکن است بیش از حد برای شنیدن تقلا کنند که این امر باعث می شود بخشی از منابع شناختی خود را برای این امر هدر دهند درحالی که این منابع می توانستند برای حافظه و توجه صرف شوند.
در نتیجه این امر در مراحل بعدی زندگی می تواند باعث مشکلات شناختی شود. در واقع، بنا به گفته ی آقای لی افراد مبتلا به کم شنوایی خفیف حدودا دوبرابر سایر افراد ریسک ابتلا به دمانس را دارند.
کم شنوایی چگونه بر روی مغز شما تاثیر می گذارد ؟
نظریه های مختلفی پیرامون ارتباط کم شنوایی و دمانس وجود دارد. آیا ارباطی میان این دو وجود دارد ؟
آیا وقتی مغز شروع به کم کاری می کند، شنوایی شما نیز از آن پیروی می کند؟
ارتباط این دو در این است که اطلاعاتی را که شما می شنوید، به مغز منتقل شده و در آنجا تفسیر می شود. به گفته ی دکتر Ana H. Kim، رئیس مرکز تحقیقات گوش دانشگاه کلمبیا، ناهماهنگی طولانی مدت در ارتباط بین این دو بخش (گوش و مغز) به عنوان علت دمانس شناسایی شده است.
تصاویر مطالعات اخیر در رابطه با کم شنوایی های مربوط به سن نشان داد که وقتی مغز ورودی های صوتی را مثل سابق دریافت نمی کند، چگونه به تقلا می افتد.
دکتر کیم بیان می کند: کم شنوایی مربوط به تخریب سیستم شنوایی محیطی با افزایش سن باعث کاهش ورودی های صوتی به مقاطع اولیه ی پردازش مغزی می شود. مشکل در مقاطع اولیه باعث ایجاد چرخه معیوب کاهش شنوایی، بدتر شدن عملکرد اجرایی و افزایش خطر دمانس می شود.
هم چنین بسیاری از بزرگسالان به دلیل مشکلات ایجاد شده در درک گفتار هنگام حضور نویز زمینه از موقعیت های اجتماعی گریزان هستند و این بدین معناست که ارتباط کمتری با خانواده و دوستان خود برقرار می کنند.
اما حالا که این را می شنوید، چه کار می توانید انجام دهید؟
شما چه کار می توانید برای حفاظت از شنوایی خود یا فرزند خود انجام دهید ؟
- میزان صدای مناسب را برای فرزندان خود تعریف کنید.
هنگام استفاده از وسایل الکترونیکی، آن را روی کم ترین صدایی که می توانید بشنوید تنظیم کنید. به عنوان یک قانون کلی درنظر داشته باشید که هر وقت دیگران صدایی که از هدفون شما پخش می شود را بشنوند، صدای آن بیش از اندازه زیاد است.
- در کنسرت ها از محافظ گوش استفاده کنید.
اگر می خواهید در یک کنسرت شرکت کنید، از یک محافظ گوش ( Earplug ) استفاده کنید.
- به علائم عفونت توجه کنید.
عفونت گوش میانی یکی از شایع ترین علل کم شنوایی در کودکان است. براساس موسسه ملی شنوایی آمریکا، 75 درصد از کودکان قبل از سه سالگی حداقل یک بار دچار عفونت گوش میانی می شوند. به این منظور به علائم درد، خارش، ترشح، خستگی و عدم توجه در نوزادان دقت کنید. کودکان بزرگتر ممکن است کلمات را درست متوجه نشوند یا صدای تلویزیون را بیش از حد بلند کنند.
- سابقه ی پزشکی خود را بدانید.
اگر در خانواده ی خود فرد کم شنوا دارید باید بیش از پیش مراقب قرارگرفتن در معرض صدا های بلند باشید. نوعی ژن برای کم شنوایی زود هنگام وجود دارد که به صدا های بلند حساس است.
- با استفاده از واکسن ها مقاومت بدن را افزایش دهید.
بسیاری از واکسن ها برای مقابله با بیماری هایی هستند که در صورت ابتلا می توانند باعث کم شنوایی شوند. بیماری هایی مثل سرخک، آبله مرغان، اوریون و... جز این موارد هستند.
- محیط خانه را ساکت نگه دارید.
زمانی که تلویزیون تماشا نمی کنید، آن را خاموش کنید. همین کار را در رابطه با رادیو و کامپیوتر نیز انجام دهید. اگر در یک منطقه شلوغ زندگی می کنید، درها و پنجره ها را ببندید تا ورود صداهای محیطی کاهش یابد. حتی می توانید از جاذب های صدا استفاده کنید. سکوت برای شنوایی شما ضروری است.
- در طول انجام ورزش نکات ایمنی را رعایت کنید.
هنگام فعالیت در ورزش هایی مثل دوچرخه سواری، هاکی، فوتبال یا اسکی از کلاه های ایمنی استفاده کنید. زمین خوردن یا فشار یک باره به ناحیه سر ممکن است باعث آسیب به پرده گوش شما شود.
- با گوش پاک کن ها خدا حافظی کنید.
استفاده از گوش پاک کن ممکن است به یک باره به پرده گوش آسیب زده و باعث کم شنوایی شود. نیازی به پاک کردن جرم گوش نیست، در واقع گوش های شما مکانسیم تمیز شدن خودکار دارند. اگر فکر می کنید جرم گوش فرزندتان بیش از حد است، در این باره با پزشک مشورت کنید.
ترجمه شده از گروه علمی موسسه دانش بنیان نیوشا
آدرس مطب : تهران ،انتهای خیابان امام خمینی سپه غربی نرسیده به بزرگراه یادگار امام خمینی ،پلاک 1386
تلفن : 66845959 - 021