یک متخصص گوش، حلق و بینی گفت: جراحی کاشت حلزون نیز مانند جراحیهای دیگر خطراتی نظیر خطرات مربوط به خود عمل جراحی یا بیهوشی دارد زیرا جراحی حساسی است.
محسن رجعتی در گفتوگو با خبرنگار سرویس سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) - منطقه خراسان، در خصوص خطرات کاشت حلزون، عنوان کرد: این جراحی نیز مانند جراحیهای دیگر خطراتی نظیر خطرات مربوط به خود عمل جراحی یا بیهوشی دارد، زیرا جراحی حساسی است و روی گوش انجام میشود و با عناصر مهم آنجا مانند عروق، عصب حرکتی صورت و ... مجاورت دارد. بنابراین درصد خیلی کمی عوارض دارد که در مقایسه با فایده و نتیجهای که از لحاظ شنوایی برای بیمار دارد قابل اغماض است.
وی با تاکید بر اینکه کاشت حلزون محدودیت سنی ندارد، اظهار کرد: محدودیت کاشت به این بازمیگردد که وضعیت شنوایی بیمار قبل از آن به چه صورت باشد، اگر کسی به صورت مادرزادی ناشنوا باشد، بهترین جواب را وقتی میگیرد که در یک تا دو سال اول زندگی کاشت را انجام دهد.
رجعتی ادامه داد: کسانی که به صورت تاخیری، به طور مثال در حدود سن 30 سالگی بیماری عفونی گرفته و ناشنوا میشوند، در این صورت میتوانیم با یک فاصله زمانی کوتاه بعد از آن اتفاق، برای آنان کاشت حلزون انجام دهیم که نتایج آن نیز بسیار خوب است، اما اگر کسی مادرزادی ناشنوا باشد و در سن 10 یا 20 سالگی که مدت زمان آن طولانی میشود، عمل کند، معمولا پاسخ خوبی نمیگیرد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه نتایج کاشت حلزون به مدت زمان ناشنوایی فرد بستگی دارد، اظهار کرد: اگر مدت زمان ناشنوایی کوتاه باشد، نتایج کاشت خوب و اگر طولانی باشد، معمولا نتایج ایدهآل نیست.
وی با اشاره به اینکه شنوایی بعد از کاشت کاملا طبیعی نمیشود، عنوان کرد: این افراد بعد از کاشت باید در یک پروسه آموزشی قرار گیرند و آموزشهای لازم را در این خصوص بگذرانند. همچنین این مرحله آموزشی در کودکان اهمیت ویژهای دارد و زمان طی شدن آن نیز در بزرگسالان کوتاهتر و در کودکان طولانیتر است.
رجعتی ادامه داد: با شرکت در این کلاسها، به تدریج کار با پروتز را یاد میگیرند، اما در نهایت نیز شنوایی نرمال نمیشود و آستانه آن در حد کاهش شنوایی خفیف یا متوسط خواهد بود. البته اینکه از وضعیت ناشنوایی مطلق به این وضعیت میرسند، خیلی خوب است.
این متخصص گوش، حلق و بینی اظهارکرد: افراد بعد از کاشت، میتوانند تا حد زیادی صدای موسیقی، تلفن، تلویزیون و ... را بشنوند.
وی با اشاره به اینکه بعد از کاشت میشود در ورزشهایی مانند شنا، تنیس و... فعالیت کرد، خاطرنشان کرد: پروتز کاشت حلزون دو قسمتی است و یک قسمت آن عمل شده و زیر پوست کاشته میشود که هیچ منعی ندارد و میتوانند هر کاری انجام دهند، اما یک قسمت آن بیرونی است که باید آن را موقع شنا، خواب و ... بردارند.
رجعتی ادامه داد: در مجموع یک پروتز مصنوعی زیر پوست جمجمه قرار دارد که به طور مثال به ضربه حساس است و اگر ضربه شدیدی به آن وارد شود، میتواند برای پروتز مشکل ایجاد کند. بنابراین توصیه میشود که ورزشهایی مانند بوکس که مستلزم ضربه است را انجام ندهند.
وی با اشاره به اینکه هزینه کاشت بستگی به این دارد که در سیستم دولتی انجام شده باشد یا خیر، اضافه کرد: هزینه پروتز کاشت حلزون گران است، اما به طور مثال گروههایی را که میدانیم نتایج کاشت برای آنان خوب است دولت حمایت میکند، مخصوصا در رده سنی اطفال حمایت دولت خیلی خوب است و با هزینه حدود 6 میلیون تومان کاشت حلزون با حمایت دولت و از طریق هیات امنا به خوبی انجام میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: تعدادی بیمار نیز در گروهی قرار میگیرند که کاشت خیلی برای آنان فایده ندارد، اما اصرار دارند که حتما کاشت را انجام دهند. این افراد خود هزینهها را به صورت آزاد پرداخت میکنند. همچنین کاشت حلزون تحت پوشش بیمه قرار ندارد و از طریق هیات امنا انجام میشود.
وی با تاکید بر اینکه بعد از کاشت حلزون، صدای ناخوشایند و آزاردهندهای در دستگاه وجود ندارد، عنوان کرد: راهاندازی سیستم کاشت حلزون و پروتز حدود یک ماه بعد از عمل انجام میشود و بعد از راهاندازی نیز کلاسهای توانبخشی باید شروع شود که از آن زمان به بعد صدا را میشنود، اما برای اینکه صدا برایش مفهوم شود و کلمات را درک کند، باید دوره توانبخشی و کلاسها را طی کند.
وی ادامه داد: کودکانی که به کاهش شنوایی مشکوک هستند، به موقع به مراکز شنوایی و متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنند و بعد به مراکز کاشت حلزون ارجاع شوند تا به موقع برای آنان کاشت انجام شود.
این متخصص گوش، حلق و بینی خاطرنشان کرد: از طریق سیستم غربالگری که خوشبختانه در بیشتر بیمارستانها انجام میشود یعنی زمانی که نوزاد متولد میشود و قبل از ترخیص، تست شنوایی انجام میشود. به والدین توصیه میشود حتما پیگیر این مساله باشند.
وی اضافه کرد: توجه والدین نیز خیلی مهم است، به طور مثال باید ببینید که کودک به صدا واکنش نشان میدهد یا سرش را به سمت صدا بازمیگرداند، اینها علامتی است که اگر والدین به آن توجه کنند، زودتر متوجه ناشنوایی میشوند و میتوانند زودتر مراجعه کنند.
منبع: ایسنا
آدرس مطب : تهران ،انتهای خیابان امام خمینی سپه غربی نرسیده به بزرگراه یادگار امام خمینی ،پلاک 1386
تلفن : 66845959 - 021