درباره اختلال پردازش حسی توضیح دهید ؟
درست همانند همه موجودات دیگر ، تجربه درکی ما از محیط پیرامون از طریق حواس مختلف انجام می گیرد. ما از طریق حواس پنجگانه خود صدا ها می شنویم، اشایء مختلف را می بینیم، مزه ها را می چشیم، اشیاء را لمس می کنیم و بوها را استشمام می کنیم. در واقع ما در دنیایی مملو از احساسات و پاسخ های عصبی به محرکات محیطی زندگی می کنیم.
در فرد هنجار ، دریافت حواس مختلف در محدوده ای مشخص از پاسخ ها به عنوان "هنجار" تلقی می شود. این امر به ما اجازه می دهد تا درباره جهان پیرامون خود و وقایع آن با دیگران اشتراک نظر داشته باشیم. بدین معنا که همه ما رنگ قرمز را قرمز و رنگ آبی را آبی تشخیص می دهیم، و این امر تا زمانی امکان پذیرست که تجربه ما از دریافت و پردازش رنگ قرمز یا آبی خیلی متفاوت با آنچه دیگران از این دو رنگ تجربه می کنند، نباشد. به همین ترتیب، ما صدای بلند را بلند، شئی داغ را داغ و شئی سرد را سرد درک می کنیم.
باید دانست که درکِ "هنجار" ما از وقایع دنیای پیرامون بسیار محدود است. در واقع حواس ما بخش محدودی از محرکات را به عنوان هنجار درنظر می گیرند و غیر از آن را غیرهنجار تلقی می کنند. برای مثال، حس بینایی ما قادر به دریافت طیف بسیار محدودی از تشعشعات الکترومغناطیسی می باشد. همینطور، حس شنوایی ما محدوده کمی از ارتعاشات صوتی موجود در دنیا را به عنوان "صدا" دریافت و درک می کند. حواس لامسه، چشایی و بویایی ما نیز در مقایسه با دیگر موجودات بسیار محدود است. اما به دلیل آنکه همه ما در دریافت و پردازش محرکات نور، صوت، لامسه، چشایی و بویایی موجود در محیط پیرامون خود اشتراک داریم(آن ها را یکسان دریافت و درک می کنیم)، جهان حسی ما بسیار شبیه یکدیگر است.
اما در فردی که دچار ضایعه مغزی شده است، پردازش حسی هنجار دچار مشکل می شود و در نتیجه فرد دچار حساسیت کمتر از حدِ هنجار یا بیشتر از حدِ هنجار می شود.برای ما درک اختلال حساسیت کمتر از حدِ هنجار آسان است. در این حالت فرد مبتلا ممکن است دچار ناشنوایی(کم شنوایی)، نابینایی(کم بینایی)، ضعف در حرکت یا احساس از محیط، ضعف چشایی یا بویایی شود. این نوع از کاهش حساسیت مشخصا به عنوان اختلال یا بیماری شناخته می شود. در این حالت برای ما کاملا مشخص است که فرد نابینا یا کم بینا نمی تواند بخشی از محرکات محیطی را دریافت کند و در نتیجه "ناتوانی بینایی" پیدا می کند.
ادامه مطلب .....
http://www.newsha.org
آدرس مطب : تهران ،انتهای خیابان امام خمینی سپه غربی نرسیده به بزرگراه یادگار امام خمینی ،پلاک 1386
تلفن : 66845959 - 021