چگونه می توان به کودک مبتلا به اختلالات حسی و مشکلات مرتبط با آن کمک کرد؟
اگر فرزندتان نمی تواند صداهای مزاحم را تحمل کند، یا مثلا وقتی انگشتانش چسبناک می شود، بیش از حد واکنش نشان می دهد و یا اینکه در به یادآوردن کلمات مشکل دارد، ممکن است مبتلا به اختلال پردازش حسی باشد یا به ورودی های حسی حساسیت بیش از اندازه داشته باشد. در این مقاله به معرفی انواع اختلالات پردازشی می پردازیم:
اختلال پردازش حسی چیست ؟
اختلال پردازشی به نقص در استفاده ی بهینه و موثر از اطلاعات جمع آوری شده توسط حواس گفته می شود.
اگر پردازش اطلاعات شنوایی ، بینایی و حسی در مغز آسیب ببیند، توانایی کودک در یادگیری و پیشرفت تحصیلی ضعیف می شود و حتی گاهی اوقات کاهش اعتماد به نفس و مشکلات اجتماعی برای وی ایجاد می کند.
مشکلات این دسته از کودکان در مدرسه به علت ضعف والدین یا خودشان نیست، بلکه به دلیل مشکل در مسیرهای پردازش اطلاعات در مغز آن ها می باشد.
انواع اختلالات پردازش حسی:
1. اختلال پردازش شنوایی(APD )
اختلال پردازش شنوایی بر درک کودکان و به یادآوری مطالب شنیده شده تاثیر می گذارد و می تواند مشکلاتی در مهارت گوش دادن آن ها ایجاد کند.
به عنوان مثال این کودکان به صورت مکرر سوال می پرسند، دستورات درسی را متوجه نمی شود یا در درک صحبت ها در محیط پرسر و صدا مشکل دارند.
2. اختلال پردازش حسی (SPD)
این اختلال باعث می شود که فرد مبتلا به ورودی حسی واکنش بیش از حد نشان دهد. مثلا به صدای بلند بلند یا لباس های زبر بیش از اندازه حساس می باشند. هم چنین ممکن است به اطلاعات حسی پاسخ مناسب ندهند. این مشکل می تواند زندگی روزمره کودک را متاثر می کند.
3. اختلال پردازش بینایی (VPD )
این اختلال انواع متفاوتی دارد. مثال عدم توانایی در افتراق بین اشکال گوناگون ، مشکل در کپی کردن حروف نوشته شده بر روی تخته و یا مشکل در به یادآوردی توالی صحیح حروف یا اعداد موجود در یک مجموعه.
تشخیص و درمان بدشنوایی
اختلالات پردازشی همیشه به علت ضعف شنوایی ، اختلال بینایی ، اختلالات توجه ، ناتوانی ذهنی یا تقص در یادگیری اتفاق نمی افتد.
پاسخ به این سوال که چگونه می توان به کودک مبتلا به اختلال پردازش حسی یا سایر اختلالات پردازشی کمک کرد ، دشوار است. به همین دلیل ممکن است خانواده ها برای یافتن درمان مشکل داشته باشند، زیرا در حال حاضر این نوع اختلالات به عنوان یک بیماری پزشکی شناخته نمی شوند.
مطالعات نشان می دهد که بین علائم اختلال پردازشی و ضعف ارتباط بین مناطق مختلف مغز ارتباط وجود دارد.
خوشبختانه مغز می تواند به گونه ایی تغییر کند (با انجام تمرینات) که این علائم بهبود یابد. ترکیبی از فعالیت های جسمی ، حسی و شناختی به ایجاد ارتباطات قوی تر بین مناطق مختلف مغز کمک می کند و سرعت پردازش در مغز را افزایش می دهد و در نتیجه علائم کودک مبتلا بهبود پیدا می کند.
منبع: سایت نیوشا
آدرس مطب : تهران ،انتهای خیابان امام خمینی سپه غربی نرسیده به بزرگراه یادگار امام خمینی ،پلاک 1386
تلفن : 66845959 - 021