وزوز گوش یکی از شایعترین مشکلات دستگاه شنوایی است که در آن، فرد مبتلا صدایی بدون منشأ خارجی در یک یا هر دو گوش خود می شنود .محققان فرضیه های مختلفی را برای وقوع وزوز مطرح نموده اند و علل مختلفی برای ابتلا به این عارضه وجود دارد. بلندی وزوز می تواند از سطوح آهسته تا شدید متغیر باشد به نحوی که حتی در شنیدن مکالمات عادی تداخل نماید.اغلب مبتلایان کیفیت صدای وزوز را به اشکال مختلف نظیر جیرجیرک، باد، لامپ فلورسنت، موتور روشن، ساییدن فلز، یا چک چک آب تشبیه می کنند.
شرایط یا مشکلات زمینه
طبق مطالعات انجام شده، تقریباً 40 درصد مبتلایان به وزوز نمی توانندعلت احتمالی مشکل خود را شناسایی کنند. علی رغم اینکه وزوز گوش خود یک بیماری محسوب نمی شود اما می تواند ناشی از شرایط زمینه مختلفی باشد. برخی مشکلات گوشی نظیر کم شنوایی ناشی از نویز، پیرگوشی، اتواسکروزیس، عفونت، تجمع جرم گوش، ناشنوایی ناگهانی و بیماری منییر از جمله علل زمینه ساز وزوز هستند. علاوه بر مشکلات گوشی، مشکلات عصبی نیز می توانند منجر به وزوز گوش شوند.از جمله این بیماری ها نیز می توان به ضربه به سر، مالتیپل اسکلروزیس(MS)، شوانومای وستیبولار، یا برخی تومورها اشاره نمود. بیماری های دندان یا اختلال مفاصل نیز جزو علل ابتلا به وزوز هستند.
علل شایع
عوامل مختلفی در ابتلا به وزوز گوش نقش ایفا می نمایند که در ادامه به مهمترین آنها پرداخته می شود.
عادات ناسالم : اگرچه محققین هنوز در مورد دلیل آن مطمئن نیستند، اما نوشیدن الکل، استعمال دخانیات (سیگار)، برخی از غذاها و نیز نوشیدنی های کافئین دار نقش مهمی در ابتلا به وزوز گوش ایفا می کنند. خستگی مکرر و استرس نیز از جمله علل مهم وزوز محسوب می شوند. بیماری های عمومی : کم خونی، آلرژی ها، فشارخون بالا، مشکلات قلبی و عروقی، اختلالات گردش خون، دیابت و کم کاری غده تیروئید جزو بیماری هایی هستند که می توانند منجر به وزوز گوش شوند.
مسائل مرتبط با گوش
آسیب های گوش داخلی : با رسیدن امواج صوتی به گوش داخلی، موهای بسیار کوچک حسی شروع به حرکت می کنند و اگر به این موهای نازک و کوچک آسیبی برسد، می تواند منجر به وزوز گردد. در این حالت، سلول های گوش سیگنال های الکتریکی رااز طریق عصب شنوایی به مغز ارسال می کنند که مغز این سیگنال ها را به صورت نویز (وزوز) درک می نماید. جرم گوش : اگرچه جرم گوش جزئی ضروری در حفاظت از گوش محسوب شده و مانع نفوذ آلودگی و کند شدن رشد باکتری ها می گردد، اما تجمع و فشرده شدن آن می تواند صدایی غیر طبیعی ایجاد کند. اگر تجمع جرم گوش زیاد باشد، می تواند منجر به کم شنوایی یا تحریک پرده گوش شده و برای برداشتن آن مجبور به مراجعه به پزشک گوش، گلو و بینی خواهید بود. تغییرات گوش : در صورت سفت شدن استخوانچه های گوش میانی یا رشد ناهنجار استخوانی در گوش، وزوز ایجاد خواهد شد. بسیاری از بیماران مبتلا به وزوز از احساس پری گوش یا گرفتگی گوش میانی نیز شکایت دارند کی می تواند ناشی از تغییرات رشد استخوانی یا تجمع جرم گوش باشد.
بیماری های عروق خونی
اگر صدای وزوز شما تق تق مانند یا ضربانی است، به احتمال زیاد منشأ آن از آسیب های عروقی می باشد. متخصصین به این نوع وزوز، وزوز ضربانی می گویند.
فشار خون بالا : فشار خون بالا یا هایپرتنشن به معنای ایجاد فشار های مکرر و شدید بر دیواره های عروق خونی است و افراد مبتلا به این بیماری می توانند دچار وزوز گوش نیز شوند. مصرف نوشیدنی های کافئین دار، الکل و استرس موجب افزایش احتمال ابتلا به فشار خون و تشدید شدت وزوز می گردد.
تومورها : تومورهای سر و گردن که موجب وارد آمدن فشار بر عروق خونی می شوند نیز منجر به وزوز خواهند شد. یکی از اصلی ترین نوع این تومورها، تومور اکوستیک است که با فشار وارد نمودن بر عصب شنوایی و عروق خونرسان گوش داخلی، موجب وزوز می گردد.
بدشکلی مویرگ ها : ناهنجاری های مرتبط با اتصال غیرطبیعی شریان ها و ورید ها به یکدیگر (نظیر آنچه درArteriovenous malformation دیده می شود) می تواند موجب بروز وزوز گردد. این نوع وزوز معمولاً فقط در یک گوش شنیده می شود.
جریان خون نامنظم : به مانند فشار خون بالا، وقتی جریان خون منظم نباشد می تواند موجب تولید صداهایی در مجرای گوش گردد. جریان خون نامنظم ناشی از پیچ خوردگی یا باریک شدن شریان یا ورید گردن می باشد.
دارو درمانی
برخی از داروها اثرات جانبی دارند که منجر به وزوز گوش می گردد. در بیمارانی که قبلاً وزوز داشته اند نیز مصرف دارو می تواند موجب تشدید علایم گردد. پس از قطع مصرف دارو معمولاً علایم برطرف شده یا بهبود می یابند. یکی از شایعترین این داروها آسپرین است که در صورت تجویز با دوز بالا (12 عدد یا بیشتر در روز) می تواند منجر به وزوز شود.
آنتی بیوتیک هایی نظیر اریترومایسین، نئومایسین، وانکومایسین وpolymysxin B به علاوه داروهای مورد استفاده در درمان سرطان مانندmechlorethamine و vincristine؛ همچنین داروهای ادرار آور شاملbumetanide، furosemide یا ethacrynic acid نیز همگی موجب بروز وزوز شده و آن را تشدید می نمایند. گزارش ابتلا به وزوز پس از مصرف داروهای ضد افسردگی و تب بر ها نیز در برخی بیماران وجود دارد.
برای درمان وزوز به متخصص مراجعه نمائید
اگر مطمئن نیستید که عامل وزوز گوشتان چیست، متخصص شنوایی شناسی با اجرای تعدادی آزمون می تواند به شما کمک نماید. توصیه می شود مشکل خود و صداهایی که به طور منظم یا نامنظم میشنید را یادداشت نموده و به شنوایی شناس بگوئید.با توجه به گوناگونی علل بروز وزوز، درمان های مختلف و متعددی نیز برای آن وجود دارد. اگر احیاناً به جز وزوز از مشکل سلامت یا بیماری دیگری نیز رنج می برید به شنوایی شناس خود اطلاع دهید.
آدرس مطب : تهران ،انتهای خیابان امام خمینی سپه غربی نرسیده به بزرگراه یادگار امام خمینی ،پلاک 1386
تلفن : 66845959 - 021